ESNS 2024, terugblik header
Nieuws

Succesvolle 38e editie van ESNS met focus op Europees talent

Het jaar 2024 is goed gestart! Afgelopen weekend van 17 tot en met 20 januari was het namelijk tijd voor ESNS 2024, het platform voor opkomend Europees muziektalent. Het was een succesvolle 38e editie, met de focus op Europees talent én met een internationaal smaakje. Niet alleen vanwege de Europese acts, maar ook vanwege de binnen en buiten Europa aanwezige muziekprofessionals.

Eurosonic Noorderslag 2024

Eurosonic Noorderslag maakt elk jaar van Groningen de muziekhoofdstad van Europa. Het evenement bestaat uit twee delen, een conferentie en een showcasefestival, verdeeld over 4 dagen. Als muziekliefhebber en als muziekprofessional kun je je muzikale hart ophalen in het hoge Noorden van Nederland.

Eurosonic

Dit jaar werden de Europese grenzen verlegd. Naast ruim 4000 muziekprofessionals uit Europa, waren er ook delegaties uit onder andere Canada, India en Mexico aanwezig. Het conferentiegedeelte Eurosonic staat in het teken van netwerken en talks bijwonen met in totaal 500 sprekers. Oftewel, Groningen was the place to be voor muziekprofessionals. Besproken onderwerpen zijn:

Noorderslag

Noorderslag is het showcasefestival van ESNS. Op zaterdagavond 20 januari stonden op deze uitverkochte editie onder andere Elmer, Froukje, Kay Slice, Ploegendienst, YĪN YĪN en Zoë Livay op het podium. Ook werd zoals altijd de Popprijs uitgereikt tijdens Noorderslag. Dit jaar mocht Joost Klein de prijs in ontvangst nemen. Hij zal Nederland dit jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden.

Foto: Niels Knelis, ESNS

Europees talent

Opnieuw bleek dat Europa veel muzikale parels heeft. Van woensdag tot en met zaterdag hebben meer dan 200 acts uit 40 Europese landen zichzelf muzikaal getoond. Naast Europese acts was ook Nederland goed vertegenwoordigt met maar liefst 71 acts uit ons kikkerlandje. De kwaliteit van alle acts blijkt torenhoog. De acts om in de gaten te houden zijn Bulgarian Cartrader (BG), Fat Dog (ENG), freekind. (SK), MARO (PT), Tramhaus (NL), YĪN YĪN (NL), yunè pinku (IE), Zaho de Sagazan (FR), Elephant (NL), néomi (NL), ROLROLROL (NL), Sarah Julia (NL), The Vices (NL), English Teacher (ENG), Klawo (PL), LEILA (CG), Loverman (BE), Prisma (DK) en Zamilska (PL).

Overlap en doorloop

ESNS is al 38 jaar op rij een succes vanwege de overlap en doorloop. Als muziekliefhebber ontdek je nieuwe muziek. Maar ook als muziekprofessional ontdek je nieuwe muziek(makers). Als maker kun je netwerken en je creaties ten gehore brengen. Het wordt hierdoor niet alleen een succesvol evenement, ook voor alle typen bezoekers blijkt dit een gouden combinatie.

“We zien dat acts direct de vruchten plukken van hun showcase op ESNS. Uit de cijfers die we binnenkrijgen via ESNS Radar en Analytics zien we de fanbases van ESNS acts snel groeien. En via Exchange, het talentontwikkelingsprogramma voor Europees talent, zijn de eerste ESNS acts al geboekt voor grote festivals.”

Robert Meijerink, Hoofd Programma ESNS

Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2025

ESNS vindt in 2025 plaats van 15 tot en met 18 januari 2025. Dit jaar lag de ‘Focus on Poland‘, in 2025 zal de focus op Italië liggen. ESNS werkt hiervoor samen met Italia Music Lab. Hierdoor worden de best opkomende acts uit Italië in 2025 in de schijnwerpers gezet. Met als doel diversiteit van muzikaal talent in heel Europa beter zichtbaar maken. Wil je jezelf als maker aanmelden voor ESNS 2025? Dat kan vanaf 1 mei via ESNS.nl.

Headerfoto: Niels Knelis, ESNS


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop