Nieuws

Lennaert Nijgh Prijs toegekend aan Thomas Acda

De Lennaert Nijgh Prijs is toegekend aan Thomas Acda. Dat gebeurde in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala. Tijdens het gala worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën.

Thomas Acda

Thomas Acda wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, muzikaal laverend tussen kleinkunst en popmuziek. Maar hij is meer dan muzikant, zanger, gitarist. Hij is ook cabaretier, acteur, regisseur, romanschrijver, tv-ster en schrijver van songteksten. Acda beschikt over het vermogen om herkenbaar menselijke emoties te verwoorden. Toegankelijk maar ook poëtisch. Niet plat, niet ordinair, geen rijmelarij, maar ook niet elitair of nodeloos complex. Zijn teksten zijn eerder eerlijk, authentiek.

Acda en de Munnik

Luisteraars en fans kunnen zich herkennen in de gezongen verhalen. Of het nu gaat over verlies, liefde, vreugde of groot verdriet. Deze emoties weet hij als geen ander te combineren met zijn unieke gevoel voor humor en zelfspot. Hij slaagt erin om serieuze onderwerpen te verlichten, zonder dat daarbij de diepgang in zijn teksten verloren gaat. Waar Acda eveneens in uitblinkt, is de gebruikte beeldspraak en creatieve woordspelingen. Ze zetten de luisteraar aan het denken en geven extra betekenis aan de liedjes van Acda en de Munnik.

Buma Awards

Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2023. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter, vindt de uitreiking van de Gouden Harp plaats (dit jaar won Lex Harding) en tot slot wordt de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft.

Bekijk hier de geschiedenis van Buma Awards.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

inJazz festival en conferentie programma 2024

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

Ambassadeur van Muziekdocent van het Jaar-verkiezing: zanger Claude