inJazz festival en conferentie programma 2024
Nieuws

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

De twee grootste steden van Nederland vullen zich in de week van 26 juni 2024 met de klanken, professionals en enthousiastelingen van jazzmuziek. In Amsterdam en Rotterdam is het namelijk weer tijd voor inJazz! Deze 18e editie belooft opnieuw een waar spektakel te worden. Het evenement is uitgegroeid tot het belangrijkste showcase-, conferentie- en netwerkevenement van Nederland voor jazzmuziek en gerelateerde genres. En dit staat er op het programma!

Programma inJazz 2024

inJazz bestaat uit een festival en een conferentie. Vanaf woensdag 26 juni tot en met vrijdag 28 juni staan er zowel optredens, als onder andere panels op het programma. Op woensdag 26 juni is de opening in het Amsterdamse BIMHUIS. Op donderdag 27 juni zal inJazz neerstrijken op de Kop van Zuid in Rotterdam, om vervolgens op vrijdag 28 juni af te sluiten in het Batavierhuis in Rotterdam.

Festival inJazz 2024

Zoals altijd is het festival inJazz gratis toegankelijk. Met 17 optredens van actuele jazzartiesten uit zowel Nederland als het buitenland, kun jij je nieuwe favoriet ontdekken. De Nederlandse acts zijn gekozen uit 250 inschrijvingen, een recordaantal!

Op woensdag 26 juni hoor en zie je de volgende acts in BIMHUIS (Amsterdam): Ponga (NL), Giuseppe Doronzo & Andy Moor & Frank Rosaly (NL), Mark Lotz – Freshta (NL) en TELEVIZYON (NL). Op donderdag 27 juni gaat het festival verder in Rotterdam bij LantarenVenster en MOOD: 100% Cottone (NL), Andrés Coll Cosmic Trio (ES), Evita Polidoro NEROVIVO (IT), FaKruTu: Dakar Edition, Federico Calcagno Octet (NL), Femke Mooren Quartet (NL), Jacopo Ferrazza Wood Tales (IT), Marit van der Lei Nextet (NL), NAUSYQA (NL), Ping-En Hung (NL), WAAN (NL), Wasted Generation (IT) en Y.O.P.E. (NL).

Bekijk de timetable van het festival op inJazz.nl.

“Nog geen twee maanden na de uiterst succesvolle Nederlandse focus op de beurs jazzahead! in Bremen mogen we nu alweer de Nederlandse jazz vieren op ons eigen inJazz. We merken dat inJazz een echte springplank is geworden voor Nederlandse jazzacts. Alleen vorig jaar al: van Alto for Two tot het Meral Polat Trio en van Raquel Kurpershoek tot NOHMI, de inJazz-selectie reist de wereld rond. Het NN North Sea Jazz Festival programma kent dit jaar zelfs zeven acts met een inJazz-achtergrond. Waarbij de vrouwelijke artiesten het overigens opvallend goed doen. Ik roep dan ook alle Nederlandse jazzliefhebbers op om zelf op inJazz 2024 de volgende golf van jazztalent te ontdekken!”

Mark van Schaick, general manager inJazz

Het Rotterdamse inJazz festivalgedeelte is ook dit jaar weer de aftrap van het North Sea Round Town festival. Een festival dat je zekerheid geeft op twee weken jazz in Rotterdam!

Italiaanse focus

Dat inJazz voor het vervagen van grenzen zorgt, bewees de Catalaanse focus van vorig jaar al. Dit jaar ligt de focus op Italië, in samenwerking met Associazione I‑Jazz, een organisatie waar de meest bekende en belangrijkste Italiaanse jazzfestivals bij aangesloten zijn. Vanuit hun talentenprogramma Nuova Generazione Jazz treden drie bands op tijdens het festival. Op de conferentie vindt er een rondetafelgesprek plaats over de actuele relaties tussen de Italiaanse en Nederlandse jazzmusici, het belang van uitwisseling en het wederzijdse internationaliseringsproces.

Conferentie inJazz 2024

Op donderdag 27 juni start het conferentiegedeelte van inJazz in LantarenVenster in Rotterdam. Je kunt hier samenkomen met andere professionals uit binnen- en buitenland. Kom netwerken, ervaringen, uitwisselen en kennis opdoen. Zo deelt Componst des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis haar ervaringen als componist. Ook delen twee prijswinnende componisten, die hun jazzpraktijk combineren met muziekcompositie voor media, hoe je als jazzmuzikant kunt componeren voor films of documentaires. Het conferentieprogramma is aangevuld met uiteenlopende panels en een uitgebreid matchmakingprogramma. Zoals elk jaar wordt ook de winnaar van de Boy Edgarprijs bekendgemaakt. Op vrijdag 28 juni wordt de conferentie in samenwerking met North Sea Round Town afgesloten in het Batavierhuis (Rotterdam), door middel van een duoconcert van NSRT Artist in Focus Alessandro Fongaro en George Dumitriu. Bekijk de timetable van inJazz conferentie.

Over inJazz

inJazz is een initiatief van de BumaStemra, waarmee de organisatie Nederlandse jazz en haar componisten op nationaal en internationaal niveau ondersteunt. Naast dat inJazz is uitgegroeid tot het belangrijkste showcase-, conferentie- en netwerkevenement van Nederland voor jazzmuziek en verwante genres, heeft inJazz sinds 2024 ook een eigen radio- en streamingplatform, genaamd inJazz Radio. Daar hoor je wekelijks nieuwe Nederlandse producties en (veelal eigen) liveopnames. De 2024 editie van inJazz wordt gesteund door onder andere Gemeente Rotterdam, Sena Performers, Fonds Podiumkunsten, North Sea Round Town, BIMHUIS, LantarenVenster, MOOD, Batavierhuis, World Music Forum en New Music NOW.

Lees meer over inJazz.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop